Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig tartó időszak. A
farsang a lakodalmak, disznótorok s egyéb mulatozások időszaka volt.
Hamvazószerdát megelőző 3 nap, -melyet "farsangutójának",
"farsangfarkának" is szokás volt nevezni- az igazi mulatozások, játékok
ideje.
Ha farsang - akkor móka, kacagás, no meg persze bőséges evés, ivás.
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos
mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja
elevenedik meg. Már a XV. század óta szólnak feljegyzések
álarcviselésről, állatalakoskodásokról. A királyi udvartól a kis
falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. Mátyás király idejében a
királynő itáliai rokonsága művészi álarcokat küldött ajándékba a magyar
rokonoknak.
Egy XVII. századbeli ismeretlen szerzőjű krónika a következőképpen
vélekedik a farsangról: "Az ördögnek szánt ünnep ez, az esztendőnek
olyan időszaka, amikor az emberi bolondságok elementáris erővel törnek
elő. S úgy tetszik, mintha az emberek szégyellnék kicsapongásaikat,
ezért rejtik el ábrázatukat álorca alá..."
De valójában mit is ünneplünk, vagy netán valamitől búcsúzunk?
A farsang évszázadok óta tartó, évenként ismétlődő ünnepsorozat,
mely a vízkereszt napjától a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt
kezdetéig tart. Vidámsággal kezdődik és böjttel ér véget.
A farsang a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése
is egyben, a tél búcsúztatása és a tavasz várásának ünnepe. A nagy
evések és ivások időszaka ez, mellyel szimbolikusan a természetet
kívánták nagy bőségre késztetni.
A farsangi népszokások is a tavasz közeledtét jelzik. Ilyenek a
kormozás, busójárás, téltemetés - melyek a tél mint gonosz elűzését
jelképezték. Ekkor a falusi emberek felöltöztettek egy, a telet
jelképező szalmabábut és nagy dirrel-durral sok tréfával, mókával
fűszerezve elégették. Voltak olyan települések, ahol a tél és a tavasz
küzdelmét jelmezekbe bújt szereplők játszották el. Természetesen a
viadalban a tavasz került ki győztesen, a tél pedig szégyenében
elbujdosott. A legtöbb népszokást a farsangi időszak végén, a farsang
"farkán" tartották - azaz - farsangvasárnap, farsanghétfőn és
húshagyókedden. Ilyenkor maskarába bújt emberek jártak házról házra,
adományokat gyűjtöttek, köszöntőket mondtak, mellyel az esztendő
bőséges termését az emberek jövőbeli sikereit hivatottak megjósolni. A
lakodalmak időszaka is a farsang idejére esett. Ennek oka az volt, hogy
különös mágikus kapcsolatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és az
ébredő természet között. A felnőttek, gyerekek, asszonyok, lányok,
férfiak sokszor külön-külön farsangoltak. A farsang gondolatköre a
házasság témája körül forgott. Szokás volt például azokat a lányokat,
akik a farsang végén pártában maradtak, kicsúfolni.
Általános volt a tánc és a bálozás szinte minden faluban. Ismertek
a farsangi napok jellegzetes táji megnevezései is, úgymint a
farsangvasárnapot megelőző kövér- vagy zabálócsütörtök, mely elnevezés
onnan származik, hogy ilyenkor kezdték meg a farsangi ételek
készítését. A farsang utolsó napját jelölő húshagyókedd elnevezés is a
hús elhagyását, a böjt kezdetét jelzi. Amikor elérkezett húshagyó
éjféle, megkondult a harang, jelezve, hogy vége a farsangnak.
Abbahagyták a mulatozást. A bíró letette a vonót vagy dudát, mert
"begyött a böjt." Másnap a hamvazó- vagy böjtfogadószerda, már a hosszú
böjt megkezdésének első napja. Ismert volt még a szerdát követő
csonkacsütörtök elnevezés is, mely onnan ered, hogy ezen a napon még el
lehetett fogyasztani a maradékot. A hívő katolikusok ettől a naptól
kezdve húsvét vasárnapjáig nem ettek húst és zsíros ételeket. Ebben a
negyven napban az egyház azért tiltotta a vigadalmat, még a lakodalmat
is, hogy az emberek teljesen megtisztult testtel és lélekkel várják a
közelgő keresztény ünnepet, a húsvétot.
Hogy valójában mit is fogyasztottak a régi farsangi lakomákon,
hogy voltak-e kizárólag erre az ünnepre készített ételek - sajnos nem
sok ismeret áll rendelkezésünkre. Az biztos, hogy sokat és sokfélét
ettek, hiszen a sok-sok étel fogyasztásától a következő év bőségét
remélték. Az is biztos, hogy a farsang jellegzetes étele a fánk,
amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Ismert a szalagos változata, ez
az eredeti farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk, más néven
csöröge, és a cseh fánk, más néven talkedli vagy kőttes fánk, csak hogy
néhányat említsünk. Ugyancsak kedvelt étel ilyenkor a rétes, mely a
Bács megyei Topolyán akkor hozott szerencsét, ha jól nyúlt.
Szolgáljon most ennek megfelelően pár recept:
- egy könnyen elkészíthető rétes,
- és néhány fánk.
Manapság már a rétes nyújtásáról csak nagymamáink elbeszélései
alapján hallhatunk, hiszen felgyorsult világunkban - mondják sokan -
erre egyáltalán nincs idő. Pedig állítólag úgy jó a rétes, ha nyújtják.
Íme egy recept, mely nem igényel hosszú időt, sok fáradságot és még
nyújtani sem kell. Lehet ugyan, hogy nem fog szerencsét hozni, de hogy
nagyon finom, az biztos.
Rétestészta
Hozzávalók:
35 dkg liszt,
5 dkg zsír,
1 egész tojás,
pici só,
1 pohár tejföl
Ezt összeállítjuk, hólyagosra verjük, 8 cipóra osztjuk. Addig marad a táblán még a zsírt ki nem keverem.
20 dkg zsírt, 1 ekanál liszttel habosra keverek. A kis cipókat
kistányér nagyságúra nyújtom és egymás tetejére rakva 7-et habos
zsírral megkenek, az utolsót nem kell megkenni, hanem ruhával letakarni
és egy órán át pihentetni. Utána kinyújtjuk és különböző töltelékkel
töltjük.
Túrós rétes
35 dkg sovány túró, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dkg mazsola, 1 dkg gríz, 1 citrom, 2 tojás, 1,5 dl tejföl.
Egy keverőtálban jól elkeverem a vajat a porcukorral és a
tojássárgájával, amit reszelt citromhéjjal ízesítek. Hozzákeverem a
grízt, az áttört túrót, a tejfölt, a beáztatott mazsolát és a
porcukorral kemény habbá vert fehérjét. Könnyedén összekeverem és az
előkészített réteslapokat ezzel a töltelékkel töltöm meg
Mákos rétes
30 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 25 dkg alma, 5 dkg vaj, 3 dkg mazsola, 1 citrom, 2,5 dl tej
A tejet kevés cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítve felfőzöm.
Beleteszem az őrölt mákot és simára keverem. Beleteszem a mazsolát és
hűlni hagyom. Az almákat meghámozom, lereszelem és kinyomkodom, majd a
mákos töltelékhez adom. Ezzel a töltelékkel töltöm meg a lapokat.
Diós rétes
15 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 2 ek. tejszín.
Az őrölt diót elkeverem a cukorral és a tejszínnel. Ezzel a
töltelékkel megtöltöm az előkészített réteslapokat, feltekerem őket és
a szokásos módom megsütöm
A Fánk története:
"Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék
elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete
özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki
a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is
elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem
készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment
el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné
végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a
kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni. Szerencsére rosszul
célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő
lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az
lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép
aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk,
amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek."
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)
Farsangi fánk
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt,
3 dkg élesztő, tej,
4 tojássárgája,
10 dkg vaj,
10dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
egy csipet só,
a sütéshez bőven olaj,
tetejére porcukor,
hozzá forró, híg barackíz (esetleg rummal ízesítve
Elkeverünk egy bögre langyos tejet két deka cukorral és
belemorzsoljuk az élesztőt. Ha már szépen feljött, összedolgozzuk a
langyos liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral, a vaníliáscukorral,
csipetnyi sóval meg annyi tejjel, hogy közepesen kemény kelt tésztát
kapjunk, végül beledolgozzuk az olvasztott vajat ( a tej mennyisége a
list minőségétől függ. Lehetőleg egyirányba kezünkkel verjük, amíg szép
szálas hólyagos nem lett a tészta. Letakarva, langyos helyen a
duplájára kelesztjük, majd kilisztezett deszkára ujjnyi vastagra
széthúzzuk. Lisztbe mártogatva fánkszaggatóval vagy széles szájú
pohárral nagy fánkokat szúrunk ki belőle és letakarva, langyos helyen
még 10 percig kelesztjük. A szaggatás során leesett darabokat gyors
mozdulatokkal összedolgozzuk, de nem fánkot készítünk belőle hanem
rudakká sodorjuk és fonatokat alakítunk ki belőle, úgy sütjük ki az
olajban. Ezután úgy tesszük olajba a fánkokat, hogy felső felük alulra
kerüljön és ujjunkal a közepüket kissé benyomjuk. Egyik oldalukat fedő
alatt kis lángon sütjük, majd megfordítva az olajban fedő nélkül erős
lángon folytatjuk a sütést, így szép“szalagos” lesz a fánk. Alaposan
lecsepegtetjük a tálra, tetejét porcukorral meghintjük, kevés rummal
ízesített baracklekvárt rakunk a közepébe.
Csörögefánk
Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt,
5 tojássárgája,
1 kiskanál porcukor,
1 csipet só,
egy kevés tejfel;
a sütéshez olaj,
a tálaláshoz porcukor és barackíz
A lisztet összegyúrjuk a tojásokkal, egy csipet sóval és annyi
tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 16 gombócot formázunk belőle
és letakarva 1 óráig pihentetjük. Ezután késfok vastagságú kerek
lapokká nyújtjuk, közepüket derelyemetszővel vagy késsel párhuzamosan
egycentis közökkel bevagdosunk úgy, hogy a tészta széle egyben
maradjon. Ezeket a belső “szalagokat” újjunkkal felhúzzuk,
összebogozzuk és így tesszük bő, forró olajba. Szép pirosra sütjük,
alaposan lecsepegtetjük és porcukorral, barackízzel tálaljuk.
Rózsafánk
Hozzávalók: ugyanaz, mint a csörögefánkhoz.
Az elkészített tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, és háromféle,
cakkos szélű pogácsaszaggatóval korongokat vágunk ki belőle.( Ha nincs
cakkos szélű kiszúrónk simával is kiszaggathatjuk és késsel becakkozzuk
a szélét.) A háromféle tésztát egymásra fektetjük, alulra a
legnagyobbat, rá a közepes, felülre pedig a legkisebb kerüljön.
Közepüket mutatóujjunkkal összenyomjuk és úgy tesszük bő, forró olajba,
hogy a legkisebb kerüljön alulra. Ha az alsó fele megpirult,
megfordítjuk, másik felét is megsütjük. Alaposan lecsepegtetjük, úgy
tesszük a tálra, hogy a legnagyobb korong legyen alul, így sülés közben
virágot formáz, a közepébe, - amelyet ujjunkkal benyomtunk – egy
mokkáskanálnyi sűrű barackízt töltünk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Március 15.-e elé
Mennyei szélzúgás
A március Petőfi hónap...
Télapó megérkezett