Idézet: A magyar kezmuves fagylalt napja-majus 8.

Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 919 fő
  • Képek - 2153 db
  • Videók - 1778 db
  • Blogbejegyzések - 1720 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 81 db

Üdvözlettel,

GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 919 fő
  • Képek - 2153 db
  • Videók - 1778 db
  • Blogbejegyzések - 1720 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 81 db

Üdvözlettel,

GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 919 fő
  • Képek - 2153 db
  • Videók - 1778 db
  • Blogbejegyzések - 1720 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 81 db

Üdvözlettel,

GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 919 fő
  • Képek - 2153 db
  • Videók - 1778 db
  • Blogbejegyzések - 1720 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 81 db

Üdvözlettel,

GYÖNGYSZEMEK ÉS MINDENNAPJAINK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A magyar kézműves fagylalt napja – május 8. (fagyirecepttel)

2014. május 6. kedd

Május 8. a Magyar kézműves fagylat napja. Ilyenkor kedvezménnyel lehet fagylaltot vásárolni a cukrászdákban.

Ennek apropóján elhoztam nektek a fagyi történetét, készítését, infókat a nyalánkságról.

A végén néhány receptet is találtok!

 

 

 

A fagylalt tejből vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítőkből (gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és adalékanyagokból készült hideg édesség. Házilag is elkészíthető, üvegkehelyből vagy ostyából készült fagylalttölcsérből is fogyasztható, díszítésként gyümölcsöt, ostyát, különféle gyümölcsszirupokat, csokoládét és csokoládészirupot stb. használnak. Léteznek zöldségfagylaltok is. Általában gombócokban szolgálják fel, egy gombóc tömege körülbelül 4 dkg. Csomagolt formája a jégkrém.

Története

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Rómában  igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott. Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot. Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a  fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.

Készítése

A fagylaltot régen kézi hajtású fagylaltgéppel készítették, egy konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelt tartályban forgott egy kisebb, ebben keveredett a massza. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen.

A keverés – amit ma már elektromos meghajtású gépekkel végeznek – fontos része a technológiának, mert az ennek révén az anyagba dolgozott légbuborékoktól lesz lágy és krémes a fagylalt.

A fagylaltok fajtái

A fagylaltnak többféle fajtája is ismert:

  • parfé: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.
  • sörbet vagy szörbet: kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.
  • sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni
  • jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel
  • jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható

A fagylaltoknak néhol ország- vagy tájspecifikus változatai is kialakultak, ilyen például a ragacsos rizsből készült japán mocsi fagylalt vagy a különösen nyúlós és összetettebb állagú török maras dondurması.

Mocsi

Én az egyszerű, gyors, de mégis finom sütiket, ételeket, nyalánkságokat kedvelem. Az alábbi receptek elkészítése még számomra sem okoznának gondot. És igen, íme a beígért receptek.

Karamellás parfé

Hozzávalók

  • 10 dkg margarin
    5 dkg porcukor
    5 dkg barna cukor
    2 tubus sűrített tej
    1 ek. méz
    3 dl tejszín
    1,5 dl tej
    10 dkg édes keksz (darabokra tördelve)

Elkészítés

A margarint és a kétféle cukrot teflon edényben, gyenge tűzön addig kevergetjük, amíg megolvadnak. Hozzáöntjük a sűrített tejet, felforraljuk, közben állandóan kevergetjük. A forrástól számítva pontosan 1 percig forraljuk, amíg világosra karamellizálódik. Belekeverjük a mézet, és hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, összekeverjük a karamellel, a tejjel, és egy hosszúkás formába simítjuk. Két órára betesszük a mélyhűtőbe, amíg a szélein elkezd fagyni. Villával alaposan kikeverjük, hogy a jégkristályok széttörjenek. Beledolgozzuk a kekszdarabokat, és a mélyhűtőben egy éjszakán át fagyasztjuk. Tálaláskor forró vízbe mártjuk a formát, a parfét tálra borítjuk, és szeletelve kínáljuk.

 

Házi eperfagyi

Házi eperfagylalt

 

 

 

 

Hozzávalók

  • 1 kg eper
    3 cs habpor
    15 dkg cukor
    4,5 dl tej

Elkészítés

Az epret összeturmixoljuk, a habport felverjük, majd az egészet újra átturmixoljuk. Poharakba öntjük és fagyasztjuk.

 

Citromos fagylalt

Citromos fagylalt

Hozzávalók

  • 2 pohár kefír
    1 db. citrom
    3 evőkanál porcukor

Elkészítés

A megmosott citromhéjat tálba reszeljük, kinyomjuk a citrom levét, hozzákeverjük a porcukrot, majd a kefírt. Egy tálba átöntjük, és hűtőbe helyezzük. Figyeljünk rá, hogy ne legyen kőkemény, ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy fagyasztás előtt kanállal lazítsuk meg és még egyszer keverjük össze, így könnyebben is lehet adagolni. Jó étvágyat.

Itt megnézheted az akcióban részt vevő cukrászdákat:

https://mapsengine.google.com/map/viewer?mid=zYH6qdpAky30.kWiPrB5tUG4Q

Forrás: wikipedia.org, sütigyar.hu

Címkék: (fagyirecepttel)

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszönöm szépen Sárika ezt az érdekes cikket a fagyi történetéről.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu